Kendi sebzenizi yetiştimek kadar eğlenceli ve verimli başka bir bahçe aktivitesi var mıdır?
Kendi sebzenizi yetiştimek kadar eğlenceli ve verimli başka bir bahçe aktivitesi var mıdır? Bahçenizde yetiştirdiğiniz domateslerinizi, biberlerinizi, salatalıklarınızı toplarken, mutfağınıza bahçenizden gelen tazeliğin, doğanın zevkini keşfedeceksiniz.
Sebze yetiştiriciliği diğer bahçe işlerinden çok farklı değildir ancak sebze yetiştirirken daha hatasız davranmanız gerekir. Başarılı sebze yetiştiriciliği için, uygun koşulları sezona göre ayarlamak ve tutarlı olmak gerekmektedir. Biraz susuz bıraktığınızda, ya da diğer gerekli koşulları sağlamadığınızda, sebzelerinizden vazgeçmek durumunda kalabilirsiniz.
Daha verimli bir sebze bahçesi için takip etmeniz gereken 10 adım:
1. Yetiştirmek için bölgenize uygun sebze tiplerini seçin
Her sebze türü her bölgeye uyum sağlayamaz, bu sebeple yetiştirmek için sebzelere karar verirken ekim yapacağınız bölgede ki koşullara en uygun sebzeler nelerdir öğrenin. Bazı sebzeler yetiştireceğiniz alanlardaki zararlılara daha dayanıklı olabiliyorken, bazı sebzeler de hava şartlarına daha iyi uyum sağlıyor olabilir.
2. Ekim için uygun sezonu seçin
Tohum paketlerinde ilgili sebzelerin ekilmesi gereken uygun zamanlar belirtilir. Bazı sebzeler için uygun ekim zamanı çok kesin bir zaman dilimi olarak belirtilmişken, bazı sebzeler için uzun zaman aralıklarında ekim yapabilir ve daha uzun bir süre ürün elde etme şansınız olabilir. Daha verimli sonuçlar için ekimlerin yapılması gereken zamanlara dikkat edin.
3. Ekim yapmadan önce toprağı uygun şekilde hazırlayın
Organik maddeler açısından zengin, örneğin gübreli topraklarda ekim yapınız. Azot açısından zengin gübreli toprak kullanamadığınız zaman, ekimi suni gübreler ile gerçekleştirebilirsiniz.
4. Sebzelerin ekimini uygun şekilde yapın
Tohumların ekimini toprak içerisinde uygun derinlikte, boşluk bırakarak ve tohum paketleri üzerinde ki talimatlara göre yapınız. Birbirine yakın ekilmiş sebzeler verimli sonuç vermeyebilir. Kapalı ortamda yetiştirdiğiniz sebze fidelerini bahçeye ekerken fideleri çok derin şekilde yerleştirmeyiniz, aksi taktirde köklerinde çürüme gerçekleşebilir. Küreğiniz ile uygun boşluğu açarak, fide kökünün en üst tarafı toprak yüzeyine denk gelecek şekilde fidenizi yerleştirebilirsiniz.
5. Devamlı ve uygun miktarda sulama yapın
Toprak nemini uygun koşullarda tutun ki sebzeleriniz kurumasın, fakat gereken miktarın üzerinde sulama da yapmamalısınız. Sulamayı toprak derinliğinden gerçekleştirdiğinizde, toprağa bir sonraki sulamaya kadar uygun nemlenmeyi aşamalı olarak vermiş olursunuz. Tutarlı olmayan sulamalarda sebzelerin, özellikle salatalık ve marulun tadı acılaşacaktır. Bahçeniz için uygun bir sulama sistemini otomatik bir zamanlama ile kurmak hem işinizi kolaylaştıracak hem de sebzelerinizin verimini arttıracaktır.
6. Düzenli olarak gübre kullanın
Sebzeleriniz için verimli büyüme performansı önemlidir. Sebzeler azot açısından zengin gübreler ile en azından 4-6 haftada bir beslenmelidir. Ancak bazı sebzelerde, özellikle domateste, gerekilen miktarın fazlası gübre vermek ürünün verimliliğini düşürecektir.
7. Malç
Organik malç dökülmüş yapraklar, kesilmiş çimenler, samanlardan oluşabilir. Sebzelerinizin köklerine 5-7 cm kadar örttüğünüz organik malç toprağı sıcak havalara karşı serin tutacak, yabani otların oluşumunu azaltacak ve topraktaki nem miktarını daha dengede tutacaktır.
8. Yabani otları yok edin
Yabani otlar sebzelerin suyunu, besinlerini, güneş ışığını alarak, verimliliği azaltır. Bu otları elinizle toplayabilirve toprağı sürekli temizleyerek bu otları minimum düzeyde tutabilirsiniz.
9. Sık sık sebzelerinizi toplayın
Çoğu sebze, özellikle fasulye, biber, salatalık sürekli olarak bahçeden toplanmadığı taktirde ürün vermeyi kesecektir. Tüketemiyorsanız bile bir kaç günde bir olmuş sebzelerinizi toplayın.
10. Sebzelerinizi zararlılardan ve hastalıklarda uzak tutun
Böcekler ve benzeri zararlılar taze sebzelerden en az bizim kadar hoşlanırlar, bu sebeple sebzelerinizi koruma altına alarak önlem almalısınız. Sebzeleriniz için onaylı koruyucu ürünler bu konuda size yardımcı olacaktır. Zararlılar kadar hastalıklar da sebzeleriniz için son derece tehlikelidir, hastalıklı sebzelerin verimi düşecek, belki de tüm sebzelerinizi kaybedeceksiniz.