Farklı sezonlarda hasat veren meyve ağaçlarınız olsun, böylece yıl boyu taze meyvelerin tadına bakabilirsiniz.

Farklı sezonlarda hasat veren meyve ağaçlarınız olsun, böylece yıl boyu taze meyvelerin tadına bakabilirsiniz.

Bahçecilikte, meyve ağaçları uğraşınızı mükemmel derecede geri öderler. 15- 20 yıllık ömrü olan kısa bir elma ağacı bir sezon için 500 elma verebilir. Elma ağacı için yaptığınız 10 yıllık harcamanızı düşünürseniz, elmanın bir kuruşa denk gelecek kadar az maliyetli olduğunu görebilirsiniz ki organik meyve almaya kalktığınızda ödeyeceğiniz paranın yanında hiç bir şey değildir.

Hangi meyve ağacının size en çok hitap ettiğini bulmak için, bölgenize göre yetişen meyve türleri ile ilgili bir bilene danışabilirsiniz. Meyve ağacınızı ekmeden önce aşağıdaki tavsiyeleri dikkatinizde bulundurun.

Ağaç Boyu

Çoğu meyve ağaç türü 3 farklı büyüklükte bulunur; bodur, yarı bodur ve normal. Gerçek şu ki, yarı bodur ağaç kök tipleri ağacın boyunu belirleyecek diye bir şey yoktur, fakat ağacın toprağa ve iklime uyum sağlaması (özellikle soğuk hava koşulları) ile ilgili yardımcı olur. Ağaçları dallara ulaşabileceğiniz boylara kadar budamak, meyveyi toplamak, budamak ve ilaçlamak açısından en iyisidir.

Bodur: 2-3 metre kadar boyda olan küçük ağaçlar 2,5 m’lik bir çapta yer kaplarlar. Kısa ağaçlar budama, ilaçlama ve ürün almak açısından kolaylık sağlar. Meyveler normal boyutlardadır, meyveler 3-5 yıl içerisinde olgunlaşmış olarak meyve veriyor olurlar. Kısa ağaçların ömürleri kısa olur, en kısa yaşam ömrüne sahip ağaçlar bu boyuttadır.

Yarı Bodur: Orta boydaki bu ağaçlar (3-5 metre kadar) 4,5 m’lik bir çapa ihtiyaç duyarlar. Yıllık budama, bu ağaçların boyutlarını ve şekillerini korumak için önemlidir. Bu ağaç türleri bir sezon için yüzlerce meyve verirler ve meyvelerin olgunlaşmış olarak hasat veriyor olması için 3-5 yıl gereklidir.

Normal: Geniş ağaçlar 7,5- 9 m’ye kadar büyürler ve ağaç türüne göre 9 m’lik bir çapa ihtiyaç duyarlar. Bu ağaçların budaması, ilaçlaması ve ürün toplaması zor olur. 3- 5 yıl içerisinde olgunlaşmış meyve veriyor olurlar ve torunlarınızın çocuklarına ulaşacak kadar uzun yaşayabilirler.

Budama

Aynı gövdede birden fazla çeşit meyve veren ağaçlar küçük alanlar için idealdir. Meyveler farklı zaman aralıklarında ürün verir ve tazelik için ideal olurlar.

Ağaçları budama, meyvelerin olgun bir boyutta ve kalitede olmasını garanti eder. Budama ayrıca ağaç boyunu kontrol altında tutmak için de idealdir. Fakat farklı ağaç tipleri farklı budama tiplerine ihtiyaç duyarlar. Bölgede bilen birinden destek almak ya da meyvelerle ilgili bilgi verici bir kitaptan yardım almak iyi olabilir.

Ekim Alanı

Güneş: Meyve ağaçları güneşe çok ihtiyaç duyarken, rüzgârla da serinlemek isterler. Rüzgâr korumasının olmaması, ağaçların daha yavaş büyümesine ve daha çok su ihtiyacı olmasına sebep olur.

Toprak:

Ekim yapmadan önce toprağı test edin ve ekeceğiniz meyve ağacının ihtiyaç duyduğu toprak tipini öğrenin. Narenciye daha asidik bir toprak sever, armut nötr PH’I olan killi toprak sever. Erik dışında ki meyveler için genel olarak toprak suyunu iyi aktarıyor olmalı, erik ise nemli toprak sever.

Arazi: Meyve ağaçlarını tepe arazilere ya da çukurda kalan yerlere ekmekten kaçının. Bahar aylarında, akşamları artan soğuklar düşük yerlerde ekilmiş ağaçların açan meyvelerinin kurumasına sebep olur.