Bahçenizde her renginden, kırmızı, yeşil, sarı biberlerden ekin ve gökkuşağı gibi bir bahçeniz olsun.
Bahçenizde her renginden, kırmızı, yeşil, sarı biberlerden ekin ve gökkuşağı gibi bir bahçeniz olsun. Biber, vitamin, antioksidan, lif özellikleri ile besin değeri açısından değerli bir bitkidir. Kırmızı biber, C ve A vitaminlerinin günlük ihtiyacının yüzde yüzünden fazlasını karşılar, ve yeşil biberler de lif, folik asit ve K vitamini açısından zengindir.
Biber en iyi, gündüz hava sıcaklığı 20º- 25º C, gece sıcaklığı 15º- 20º C olduğunda yetişir. Sıcaklık 13º C’ye kadar düştüğünde ya da 30º C’nin üzerinde gösterdiğinde, büyüme hızı yavaşlar.
Biber yetiştirmenin en güzel yanlarından biri, az bir uğraş ile çok fazla hasat elde edebilmenizdir. Saksılarda yetiştirin ya da bahçede, biberlerinizi su, toprak ve gübre ile beslediğinizde çok iyi verim alırsınız.
Yer & Ekim
Biberler en az 6 saat güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Organik madde ve fosfor açısından zengin toprak ile biberlerinizi besleyin, fidelerinizi toprağa aktardığınızda toprak ılık olmalıdır.
Bitkileri 30 cm aralıklar ile, 40 cm aralıklı şeritler halinde ya da toplam 90cmlik uzunluktaki yatakta çarprazlama 30 cm aralık kalacak şekilde yerleştirin. Sık aralıklarla yerleştirildiğinde, toprak gölgelenir ve suyun buharlaşmasını engeller.
Ekim sırasında çubuklar yerleştirin, ve bitki geliştikçe gövdeleri iyice bağlayarak kırılmasını engelleyin.
Su & Gübre
Biber devamlı olarak nemli toprağa ihtiyaç duyar, nemden mahrum kaldığında acımsı bir tat oluşur. Malç biberlerin toprak nemini korumaya yardımcı olur, ancak malçı sezondan çok önce yerleştirirseniz toprak sıcaklığını çok düşürmüş olursunuz.
Toprağı soğutmamak için ilk biberler bahçede oluşana kadar ot, parçalanmış yapraklar, beyaz plastik kullanmayın.
Çürümüş bitki artıklarından oluşan kompostunuzu ekim yerlerine domatese özel gübreler ile karıştırarak yerleştirin. Bitki yeşermeye başladığında, tekrardan özel bir gübre kullanarak besleyin.
Sorunları Çözün
- Eğer bitkileriniz çiçekleniyorsa ancak biberler çıkmıyorsa, bitkiyi destekleyen çubukları hafifçe oynatın, Biber çiçekleri arıların polenleri taşımasının yanısıra rüzgar yolu ile de polenleri taşınarak çoğalabilirler.
- Biberlerin gövdesi siyahlaşırsa, olgunlaştığını gösterir, hastalık belirtisi değildir.
- Biberleriniz yeşil olduğunda toplayın ya da kırmızı, sarı, turuncu rengi almasını bekleyin. Tatlı biberler kırmızı olduklarında en tatlı halleridir, acı biberler de yine kırmızı rengi aldıklarında en acı halleridir. Yeşil biberlerinizi oldukça toplarsanız daha çok biber vermeye başlayacaktır.
- Temiz bir şekilde biberleri toplamak için, bıçak kullanarak kesin, ve yetişmekte olan gövdelere zarar vermeyin.