Küçük önlemler alarak böcekleri evinizden uzak tutmak istemez misiniz ?
Evinize her yıl genellikle gerçekleşen böcek göçlerini en aza indirmek, hatta engellemek için önlemler alınız. 3 farklı tipteki; Fiziksel, Kimyasal ve Zirai bariyer böceklere karşı korunmada etkili bir çözüm sunacaktır. Bu methodlardan biri ya da birkaçı böcek istilalarına karşı güçlü bir korunma alanı oluşturmak için kullanabilir.
Fiziksel Bariyerler
Ev içerisinde fiziksel bariyer oluşturmanın bir yolu, ev içerisinde bulunan açıklıkları kapatmaktır. Pencerelerin etrafındaki (özellikle bodrum pencereleri) boşlukları, kapı süpürgelikleri, tavan araları, çatı havalandırmaları vb. yerlerde olan çatlakları uygun malzeme ile doldurarak kapatınız. Bu şekilde bir önlem almak sizi böceklere karşı koruyacağı gibi, aynı zamanda izolasyon sağladığı için fatura tutarlarınızı da düşürecektir. Bodrum pencereleri çevresindeki beton duvarları kontrol ediniz ve var olan çatlak, boşlukları sıvayınız.
Bir haşerenin evinizden içeriye girmesi sadece birkaç saniye içerisinde gerçekleştiğinden kapıların açık bırakılmadığından emin olunuz. Küme halinde yavaşça uçan ve uçarken size çarpan sineklerle karşılaşıyorsanız, kapıların kenarlarına ve güneş gören pencerelere sineklikler yerleştiriniz.
Kimyasal Bariyerler
Böcekleri evinizden uzakta tutmak için yerden 1-2 metre yüksekliğe kadar bulunduğunuz alanı ve 1-2 metre dışına kadar insektisit uygulayabilirsiniz. Granül yapıda olan insektisitler likit spreyler kadar uzun süre koruma sağlamayabilir.
Zirai Bariyerler
Zirai bariyerler böcek istilalarına karşı bir diğer savunma hattı oluşturma yoludur. İstilaya sebep veren durumları ortadan kaldırmak evinizi ve etrafındaki alanları arzu edilen bir yaşam yerine dönüştürecektir.
- Bulunduğunuz alan içerisindeki bitkileri uzaklaştırın. Civarda bulunan çalıları temizleyin ve böcekler ile yaşadığınız yer arasında bir köprü görevi görebilen ve bulunduğuz binalara sarkan ağaç dallarını kesebilirsiniz.
- Kapalı alanlarda odunları depolamayınız.. Dış alanlarda bulunduğunuz binanın duvarlarına uzak bir yerde yere temas etmeyecek şekilde depolayabilirsiniz. Birçok böcek kışı odun ve kuru ahşap parçaların içinde geçirir. Odun ve türevleri bina içerisine alındığında sıcaklık değişimine bağlı olarak böcekler baharın geldiğini düşünür ve bulundukları yerden hareketlenerek etrafa yayılırlar.
- Bulunduğunuz ortamı kuru tutmaya çalışın, Birçok böcek vücut nemlerini düzenleyemediğinden rutubetli ortamları severler.
- Böcekler için ideal saklanma yerleri olabilecek taş, yaprak, çöp, bitki artıklarını temizleyiniz. Bu temizliği yapmak, bu tarz saklanma yerlerini seven ve bu tarz yerlerde bulunan böceklerle beslenen kara böceklerin kontrolü için de yararlıdır.
- Belirli bir böcek türünü her yıl aynı dönemde görüyorsanız, bu türe konak olabilecek bitkileri yaşadığınız yerden uzaklaştırın.
- Örümcek ve hamamböceklerine saklanma imkanı sağlayacak pencere kenarlarındaki yaprak kalıntıları ve bitki artıklarını temizleyin
- Karıncaları ve hamamböceklerini çekmesini engellemek için evcil hayvanlarınızın yemlerini ve kaplarını sıkıca kapatınız,
- Cırcırböcekleri geceleri aktif olduklarından, onları çekebilecek ışık kaynaklarını kapatınız.
Böcekleri evinizden uzak tutmanıza yardımcı olacak tavsiyeler için lütfen Evde Haşerelerle Mücadelenin Temel Kuralları’na göz atın.