Örümcekler! Evinizin içerisinde en çok karşılaştığınız bu böceklerden korunmanın ve kurtulmanın pratik ipuçları.

Evimizdeki Örümcekler: Dost mu yoksa Korkulu Rüyamız mı?

Örümcekler ev içerisinde rastlanan haşereler içerisinde ön sıralarda gelmektedir. Aynı zamanda dünya üzerinde yaratıklara karşı en sık rastlanan fobinin ya da korkunun örümceklere karşı duyulan arachnophobia olduğunu söyleyebiliriz. Birçok ev sahibi örümcekler ile karşılaştığında öncelikli olarak elektrik süpürgesine ya da fırlatmak, öldürmek amacıyla ayakkabısına sarılır.

Ama bazı korkusuz kişiler “Hep beraber yaşayalım” sloganı ile örümcekler ile birlikte yaşamaya uyum sağlamış olabilirler. Eğer ev içerisinde ağ ören ya da zemin üzerinde dolaşan örümcekleri görmek onları rahatsız etmiyorsa…

Bir uyarı: Bir böceğe dokunmaktan her zaman kaçınmalısınız. Örümcekler sakin yaratıklar olarak görülebilir fakat insan temasında kendilerini tehlikede hissettiklerinde muhtemelen ısırabilirler. Örümceklerin zehirleri türlerine göre değişiklik gösterdiği gibi belirtileri de insandan insana fark gösterebilir. Isırma sonucu batma hissi, kırmızılık, lokal şişme ya da hastanede tedavisi gereken semptomlar gösterebilir. Rahatsızlık olması durumunda doktora danışılmalıdır.

Örümcekler ile bir sonraki karşılaşmanızda bu 8 bacaklı harika yaratıklarını ne gibi bir fayda sağlayabileceğini göz önünde bulundurun!

Ev İçindeki Örümceklerin 3 Temel Faydası

1. Örümcekler zararlı haşereleri ile beslenirler: Örümcekler bilinen hamamböceği, sinek, sivrisinek, güve ve kulağakaçan gibi ev içi haşereleri ile beslenirler. Yalnız bırakıldıklarında, evinizdeki böceklerin büyük çoğunluğunu tüketeceklerdir.

2. Örümcekler diğer örümcekleri de öldürür: Bir örümcek diğer bir örümcek ile temas ettiğinde gladyatörler gibi çarpışmaya başlarlar, kazanan kaybedeni yer. Bu yüzden populasyona bakıldığında büyük örümceklerin küçüklere nazaran daha sıklıkta olduğunu görebiliriz.

3. Örümcekler hastalıklarının yayılmasını engellemede yardımcı olur: Örümcekler birçok hastalık taşıyan haşereyi de tükettiklerinden insanlara bulaşabilecek bu hastalıkları engelleme de dolaylı yoldan engel olmuş olur.

Örümceklerin Mevsimsel Hareketleri

Tipik ev örümcekleri ortalama 2 yıl kadar yaşarlar. Hayatları süresince üremeye devam ederler, Genel olarak bahar aylarında üremeyi tercih ederler ve yaz aylarına doğru gelişim gösterirler. Yazın uzun sürdüğü ya da sonbaharın geciktiği birçok bölgede ergin örümcekler ev içinde ve dışında fazlaca görülür.

Örümcekler ergin olmadan önce çok aktif değillerdir. Gelişimlerini tamamlayıp ergen bireyler olduktan sonra harekete geçerler ve çiftlerini aramaya başlarlar. Bu dönemlerde evlerinizde ve yakınlarında sıklıkla görülebilirler.

Örümcekler ile Mücadele

  • Örümceklerin eve giriş yollarını engelleyin ve yiyecekleri ortadan kaldırın. Giriş noktalarındaki boşlukları sıvayın ya da kalafatlayın.
  • Döküntü, çöp, bitki kalıntıları ve benzeri evlerinizin yapısına dokunan artıkları uzaklaştırın.
  • Mevsimsel kıyafetleriniz ve eşyalarınızı plastik malzemeler içerisinde ağızlarını sıkıca kapatarak depolayınız. Karton kutular böcekleri çekeceği gibi dolayısı ile örümcekleri de ortama çekecektir.
  • Yakacak odun vb. Malzemeler örümceklerin eve taşınması için aracı olabileceğinde evin dışında alanlarda depolanmalıdır.
  • Kapı ve pencere pervazları, köşe gibi örümceklerin ağ yaptıkları alanlara kalıcı (rezidüel) insektisit uygulanabilir.
  • Ev içerisinde rezidüel böcek öldürücüler kullanılabilir.
  • Evinizin çevresi için açık alanlarda kullanılabilen bir insektisit uygulamayı da göz önünde bulundurun.